Blahodarné účinky kávy

5 Dôvodov prečo piť kávu každý deň. Toto sa stane s tvojím telom. Piješ aj ty kávu

každý deň?

1. Káva posilňuje tvoj mozog

Viaceré štúdie potvrdili, že ak si dáš denne 3-5 šálok kávy, výrazne znížiš riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie. Ďalšie štúdie dokázali priamy vplyv pitia kávy na zníženie rizika vzniku Parkinsonovej choroby, a to až o zhruba 45%. Káva má však na tvoj mozog aj iné účinky – okrem iného ti napríklad dokáže zdvihnúť náladu, zrýchliť reakcie, zlepšiť pamäť, či zvýšiť pozornosť.

2. Pravidelné pitie kávy zrýchľuje metabolizmus

Rád si zacvičíš alebo by si rád zhodil nejaké to kilo? V tom prípade ťa poteší správa, že káva dokáže tvoj metabolizmus poriadne nakopnúť. Počas štúdie publikovanej v Journal of Applied Physiology sa dokonca zistilo, že u vytrvalostných športovcov, ktorí si dali po tréningu šálku kávy sa zaznamenal až 66%-ný nárast svalového glykogénu, ktorý pomáha doplniť deficitnú hladinu energie. Šálka kávy pred cvičením ti zas dodá potrebnú dávku sily a motivácie aj na tie náročnejšie výkony.

3. Káva znižuje riziko suicidálneho konania

K veľmi zaujímavému zisteniu dospeli aj vedci z Harvardu, ktorí vo svojom výskume zistili, že u ľudí, ktorí denne vypijú 2-4 šálky kávy denne je riziko samovraždy oproti ľuďom, ktorí kávu nepijú vôbec až o 50% nižšie. Káva tiež obsahuje viacero antioxidantov, vitamíny B1, B2, B3 a B5, no dokonca aj mangán a draslík, takže jej pitie je pre tvoje zdravie viac než prospešné.

4. Pitie je kávy je skvelou prevenciou voči rakovine

Vedci zistili, že u starších ľudí, ktorí si denne dali 4 šálky kávy, bol výskyt rakoviny kože nižší až o 20%. Vďaka bohatému obsahu antioxidantov však káva pôsobí prevenčne aj voči iným druhom rakoviny. Navyše sa dokázalo, že v organizme zvyšuje úroveň hladiny hormónov šťastia, čo je nezanedbateľným faktorom pri prevencii voči tým najzávažnejším ochoreniam, ktorých spúšťačom je práve stres.

5. Káva ti pomôže chrániť sa pred cukrovkou

Ďalšie štúdie dokázali, že u ľudí, ktorí pili aspoň 1 šálku kávy denne po dobu minimálne 5 rokov sa riziko vzniku cukrovky typu 2 znížilo o 11%. Naopak, u ľudí, ktorí kávu nekonzumovali vôbec, bolo riziko vzniku tohto ochorenia vyššie až o 17%.

 

Zdroj: www.Startitup.sk