Novinka Tip Filter Espresso
Kód: ETH/200/T | Značka: mr.seed

ethiopia, yirgachefee

Káva z oblasti Yirgacheffe v Etiópii je známa svojou výnimočnou kvalitou a unikátnym profilom chutí. Oblasť Yirgacheffe sa nachádza v južnej časti Etiópie a je považovaná za jednu z najprestížnejších pestovateľských oblastí na svete.

Zvoľte variant

balenie: 200g svetlé praženie (filter)
Skladom nad 5ks | ETH/200/S
Môžeme doručiť do: 1.8.2024
€10 / ks
balenie: 200g tmavé praženie (espresso)
Skladom nad 5ks | ETH/200/T
Môžeme doručiť do: 1.8.2024
€10 / ks
balenie: 400g svetlé praženie (filter)
Skladom nad 5ks | ETH/400/S
Môžeme doručiť do: 1.8.2024
€17 / ks
balenie: 400g tmavé praženie (espresso)
Skladom nad 5ks | ETH/400/T
Môžeme doručiť do: 1.8.2024
€17 / ks
1
Garancia výberovej kvality
100% arabica
2
Doručenie kuriérom
Doručenie kuriérom k Vám domov
3
Cez 3000+ výdajných miest
a 1700+ boxov po celom Slovensku
4
Káva vždy čerstvá
pražená káva je doručovaná vždy čerstvá

Príbeh a popis kávy z Yirgacheffe

Historické pozadie

Etiópia je často označovaná za rodisko kávy, pričom Yirgacheffe je jednou z jej najznámejších a najcennejších oblastí. Káva tu bola objavená už pred storočiami a jej pestovanie a spracovanie prešlo mnohými generáciami, čo prispelo k hlboko zakorenenej kávičkárskej kultúre.

Geografické a klimatické podmienky

Yirgacheffe sa nachádza v nadmorskej výške 1 700 až 2 200 metrov, čo poskytuje ideálne podmienky pre pestovanie kávy Arabica. Mikroklíma tejto oblasti, spolu s bohatou sopečnou pôdou, prispieva k pestovaniu kávových zŕn s jedinečným chuťovým profilom. Oblasť je známa svojimi vlhkými podmienkami, ktoré sú ideálne pre pomalé dozrievanie kávových čerešní, čo vedie k komplexným a bohato vrstveným chuťovým zážitkom.

Chuťový profil

Káva z Yirgacheffe je často označovaná za jednu z najlepších na svete kvôli jej výnimočnej chuti. Má jemnú a vyváženú chuť s komplexnými tónmi kvetov, citrusových plodov a čokolády. Je charakteristická jasnou kyslosťou a ľahkým až stredným telom, čo ju robí veľmi osviežujúcou a zároveň sofistikovanou. Časté sú aj tóny jazmínu, bergamotu a iných kvetinových vôní.

Spracovanie

Väčšina kávy z Yirgacheffe je spracovávaná mokrou (washed) metódou, ktorá zdôrazňuje jej čisté a svetlé chute. Po zbere sú kávové čerešne odstraňované a fermentované, čím sa odstráni dužina a zostane len kávové zrno. Tento proces prispieva k jasnej kyslosti a čistej chuti kávy.

Kultúrny význam

Káva z Yirgacheffe má nielen hospodársky, ale aj kultúrny význam pre miestnych obyvateľov. Pestovanie kávy je často rodinným podnikom, pričom znalosti a techniky sú odovzdávané z generácie na generáciu. Pre mnohých miestnych farmárov je káva hlavným zdrojom obživy a hrdosti.

Záver

Káva z oblasti Yirgacheffe v Etiópii predstavuje kombináciu bohatého dedičstva, priaznivých prírodných podmienok a starostlivého spracovania, čo vedie k jedinečnému a vysoko cenenému produktu. Každý dúšok tejto kávy je akoby cestou do srdca Etiópie, kde sa stretáva tradícia s kvalitou a inováciou.

 

Farma/Región: yirgachefee, variuos

Madmorská výška: 1700 - 2200 m. n. m.

Odroda/kultivar: sidamo district, arabica

Spracovanie: washed

Chuťový profil: bobuľové ovocie, pikantné a kvetinové telo, jasná kyslosť

Acidita: stredná

Praženie: filter (svetlé), espresso (tmavé)

Odporúčaná príprava: filter, espresso

Balenie: 200g a 400g

Skladujte v suchu.